Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-fredag 7.30-12 och 13-16
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

100 procent examen för elever i Match2job

Den 15 oktober 2017 började 21 personer läsa till vårdbiträde genom projektet Match2job. Den 20 december har samtliga elever fått godkänt och är färdiga vårdbiträden. Klassen är först i Värmland med att ta ut sin examen.

Vid examenstillfället var såväl lärare, rektor, projektledare och kompisar på plats i matsalen för att fira. Stämningen var hög, och många känslosamma tal framfördes av både lärare och elever, men redan nästa vecka väntar verkligheten. Tre elever har redan säkrat ett fast jobb, och många går ut och jobbar i vikariepoolen direkt. 

120 elever i Värmland

Det är Komvux i samarbete med Prestrerudsgymnasiet som genomför utbildningen i Kristinehamn, som en del av projektet Match2Job. Projektet startade för två år sedan som ett integrationsprojekt där utbildning ska leda till jobb. Totalt finns det 120 elever i Värmland och 81 av dem läser vid Presterudsgymnasiet. Klasskamraterna kommer från hela världen, men många bor i Kristinehamn. Några elever bor idag i Storfors och Filipstad men pendlar till skolan.

Yrkesutbildning kombinerat med SFI

Allt börjar med att skola, elev och arbetsgivare träffas för att försäkra sig om att förutsättningarna för utbildningen är rätt. Efter det väntar 1 års studier på gymnasienivå. De som läst till vårdbiträde läser bara de yrkesspecifika ämnena och är därför klara på cirka ett år. Lektionerna kombineras med yrkesinriktade SFI-studier vilket gör att språk och yrke kopplas ihop direkt. Det är vård- och omsorgscollege som fastställt vilka kurser eleverna ska läsa.

 

Grattis till examen och stort lycka till!