Till innehållet
Bild för händelsen: Föreläsning av Maria Jernkvist: Marimekko – Design i tiden
29 jun - 31 aug

Föreläsning av Maria Jernkvist: Marimekko – Design i tiden

På Kristinehamns konstmuseum visas nu utställningen Marimekko - Design i tiden. Maria Jernkvist bjuder in till en färgstark kväll med finska färgstarka mönster och kvinnokraft.

Det finska designföretaget Marimekko har haft en färgstark historia med både upp och nedgångar. Under föredraget tar jag er med från året 1949 när grundaren den karismatiska Armi Ratia får sin idé om att trycka helt nya mönster på bomull och att några år senare skapa en ny livsstil med funktionella kläder ett slags ”antimode” som skulle passa alla kvinnors kroppar. Enkelt, ledigt och otrendigt skulle det vara.

”Kläder skall förstås väljas för att framhäva personligheten, men de kan också bidra till att höja temperaturen i ett rum ”. Annika Rimala designer hos Marimekko. Vi tittar på mönster och mode från tre decennier. Ni får lära känna formgivarna bakom mönstren som visas på utställningen kryddat med anekdoter. (Maija Isola, Vuokko Nurmesniemi, Katsuji Wakisaka, Annika Rimala och Kerstin Ratia).

Hur var det att jobba på Marimekko på 1950-talet och vad hade en amerikansk presidentfru för betydelsefull roll för Marimekko1960? Vad betyder märkningarna i kanterna på tygerna och hur vet jag att jag hittat ett gammalt Marimekkotyg? Jo, det och mycket mer ska jag berätta mer om.

Jag vill välkomna dig till en färgstark kväll med finska färgstarka mönster och kvinnokraft. Har du ett Marimekkotyg eller klädesplagg du vill visa eller veta mer om ta gärna med det.

Tillfällen

2023-06-29, 18:00-19:00

2023-08-31, 18:00-19:00

Biljettinformation

Föranmälan till Kristinehamns konstmuseum på 0550-88200 eller infokonstmuseum@kristinehamn.se

Vuxen 100 kr. Föreläsningen ingår i entrépriset. Årskort eller Vänföreningens kort gäller.

0-19 år kr. Fri entré för 0-19 år.

Arrangörer

Länk till arrangör

Dr Enwalls väg 13C
68184 Kristinehamn

+46 550 882 00

Plats

En gammal panncentral i stadsdelen Marieberg. Huset är i tegel och har ljusa härliga lokaler.

Tillgänglig parkeringsplats

Tillgänglig toalett

Tillgängligt för rullstolsburen

Övrigt

Audioguide för den som vill läsa och lyssna på verken i en aktuell utställning.

Övrigt

Gratis Wifi