Till innehållet
Bild för händelsen: Danius och modet
10 nov

Danius och modet

Under föredraget ”Danius och modet” med författarna till boken med samma namn får vi lyssna till Marie Ledendal och Philip Warkander när de samtalar kring sin bok.

Litteraturprofessor, ständig sekreterare, stilikon. Sara Danius (1962–2019) var något så ovanligt som en folkkär akademiker. Välkänd och respekterad i breda lager. Och med särskild känsla för mode som uttrycksmedel.

Under föredraget ”Danius och modet” med författarna till boken med samma namn får vi lyssna till Marie Ledendal och Philip Warkander när de samtalar kring sin bok, om hur de tolkat Sara Danius olika plagg, hur plagg kan bli en del av ens själviscensättande såväl som ett verktyg i en politisk diskussion. I fokus står Danius uppmärksammade Nobelklänningar formgivna av Pär Engsheden samt signaturplagget – knytblusen – vilket blev ett tidens tecken, en protestsymbol mot vänskapskorruption och tystnadskultur.

Marie Ledendal är lektor i tillämpad visuell kommunikation vid Lunds universitet. Hon har en praktikbaserad filosofiedoktor inom smarta textiler och textildesign. Hennes forskning undersöker hur konst och mode verkar som strategiska kommunikationsbärare och hur visuell representation målmedvetet används som meningsskapande verktyg.

Philip Warkander disputerade i modevetenskap vid Stockholms universitet och är idag lektor i textilt management vid Textilhögskolan i Borås. Hans forskningsintressen fokuserar på samtidsmode, både svenskt och internationellt, och han har även genomfört flera modeutställningar, senast The story of Stenströms under stadsmässan H22 i Helsingborg.

Tillfällen

2022-11-10, 18:00-19:00

Biljettinformation

Föranmälan senast tisdag 8 november till telefon 0550-88 200 eller 0550-88 205 till epost infokonstmuseum@kristinehamn.se

Arrangörer

Länk till arrangör

Dr Enwalls väg 13C
68184 Kristinehamn

+46 550 882 00

Plats

En gammal panncentral på före detta sjukhusområdet Marieberg. Huset är i tegel och har ljusa härliga lokaler. För dig som vill lyssna till guide i egen takt finns en audioguide. Du lånar den i museets butik kostnadsfritt.