Stipendiat 2020 Hilma Nordén

2020-års stipendiat Hilma Nordén. Foto: Nina Simonen.

Kristinehamns konstmuseums stipendium 2020

Stipendiet, som är instiftat av Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns Konstmuseum, vänder sig främst till den som nyligen avslutat sina konststudier eller på annat sätt nyligen påbörjat sin konstnärsbana. Sökanden ska ha anknytning till Värmland genom att antingen vara bosatt, eller född och uppvuxen i Värmland.

Kristinehamns konstmuseums och Vänföreningens stipendium 2020 går till Hilma Nordén

Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen har utsett 2020 års stipendiat.

Såhär lyder juryns motivering:
”Hilma Nordén ’bygger bo, med textil som bygger rum’. Stipendiaten har redan funnit ett stilsäkert uttryck och presenterar sina textilalster på ett spännande och tilltalande sätt, hybrider mellan människa och djur, svartvita illustrationer som kontrasteras mot färgstarka muralmålningar. Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum vill stödja en stipendiat i början av karriären som behöver kontakter, bygga erfarenhet och få stöd i att utveckla sitt konstnärliga uttryck.”

Hilma Nordén är född 1998 och har ursprung i Koppom, Skillingmark, Rackstad, Brunskog och Arvika i Värmland. Numera bor och studerar hon i Stockholm, kandidatprogrammet i Textil på Konstfack. Hennes konst uttrycks genom textiltryck, illustrationer och graffitimålningar och ”ger skogen lite plats i staden” där hon inspireras av mörka tjärnar och djupa skogar för att utforska identitet och ta sig tillbaka till sin barndoms skogar. Hilma Nordén är intresserad av människor, djur, växter, mönster som hon skapar i en spännande kombination av material såsom papper, trä, duk och tryck där hon rör sig fritt mellan dessa uttryck.

Stipendiesumman omfattar 15 000 kronor och stipendiatens verk visas på Kristinehamns Konstmuseum i samband med museets första ordinarie utställning som blir Släkten och slavarna av Carl Johan de Geer.

Presentation av stipendiat

Presentation av stipendiaten sker på pressvisning torsdag 27 februari kl. 11.00 och stipendiet delas ut i samband med vernissage lördag 29 februari kl. 13.00.

Om Kristinehamns konstmuseums stipendium

Kontaktuppgifter

Lena Örtlund - intendent
Lena.ortlund@kristinehamn.se

0550-883 53

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".