Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 07.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Maria Hedlund, Lennart Gybrant & Stipendiat 2019

Verk av Maria Hedlund. Foto Nina Simonen/ Kristinehamns konstmuseum.

Vårutställning
Maria Hedlund, Lennart Gybrant & Dominika Kemilä, stipendiat 2019.
16 februari- 31 mars

Kristinehamns konstmuseum visar ett oupptäckt konstnärskap tillsammans med ett etablerat konstnärskap under vårvintern 2019. Tecknandet, måleriet och Kristinehamn knyter samman de båda konstnärerna, Maria Hedlund och Lennart Gybrant. Mötet skapar en spännande konstupplevelse. 

Maria Hedlund gick bort 2010, endast 35 år gammal. Hon studerade konst på Örebro Konstskola och hennes nära vän, konstnären Anna Camner uppmärksammade oss på Maria och att hon var född och uppvuxen i Kristinehamn. Staden är som bekant hem för ett stort antal intressanta och etablerade konstnärer där Maria helt klart utgör ett av dessa konstnärskap. I Maria möter vi en ung begåvad kvinna som brottas med de stora frågorna som livet ställer. När vi gick igenom Marias bildvärld slogs vi av hennes släktskap med en annan begåvad konstnär från Kristinehamn, Lennart Gybrant (f. 1949), målare och folkmusiker. Han studerade vid Gerlesborgskolan samt Kungliga Konsthögskolan i Stockholm. Möjligheten att ställa Marias konstverk i kontrast och förhållande till en etablerad konstnärs bildvärld tror vi kan skapa fina förstärkningar och intressanta spänningar i utställningen.

Kristinehamns konstmuseum & Vänföreningens stipendiat kommer ställa ut under samma period. 

Såhär lyder juryns motivering:

”Dominika Kemilä har valt att forska i mänsklig utsatthet, uppbrott och flykt. Stipendiaten har framgångsrikt omformulerat svåra ämnen till konst som installationer, foton och målningar. Det har getts stöd för detta arbete i tidigare stipendier och Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum vill också stödja Dominika Kemiläs fortsatta utforskande i hur vi människor relaterar till existentiella frågor. Stipendiet markerar en tilltro till konstens kraft i en utsatt nutid med många på flykt.”

Dominika Kemilä är född i Karlstad 1985 och uppvuxen i Forshaga, Värmland. Numera bor och verkar hon i Göteborg. Hennes konst uttrycks genom skulpturer, måleri och installationer. Verken består ofta av klädesplagg och andra textilier som handlar om spår efter människor och som vittnar om ett uppbrott. Hennes konst är högst aktuell eftersom vi under den senaste tiden fått se enorma flyktingströmmar där människor på grund av krig och terrorism fått lämna allt efter sig.Vernissage: Lördagen den 16 februari. Museet öppnar klockan 11.00. Invigning av utställningen och stipendieutdelning kl. 16:00. Buffé och mingel i restaurang Panncentralen klockan 17.30. Matbiljett kan köpas i konstmuseets reception för 200:- styck. Boka din biljett på 0550-882 00 eller besök receptionen så hjälper vi dig. 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".