Pensionärshappenings

Besökare på utställning

Foto: Nina Simonen.

För dig som är pensionär eller ledig anordnar konstmuseet "Pensionärshappenings" där museets pedagog eller inbjudna föreläsare håller en visning av aktuell utställning, berättar om en konstnär eller en konstform eller något annat passande. 

Aktiviteten är gratis och det behövs ingen föranmälan.

Pensionärshappenings Hösten 2020

Fredag 2 oktober 14.00
John Sundholm om experimentfilmaren Gunvor Nelson

John Sundholm är professor i filmvetenskap vid Stockholms universitet och prefekt vid institutionen för mediestudier. En stor del av forskningen behandlar experimentfilm. Han har skrivit om, samt programmerat och presenterat Gunvor Nelsons filmer i många olika sammanhang. Han är ansvarig arrangör av Nordens enda internationella experimentfilmevenemang, AVANT, Karlstad och Kristinehamn, sedan 2002.

Föredraget är en presentation av Gunvor Nelsons filmskapande. Från de första filmerna på 60-talet, från den amerikanska västkusten där hon studerade och senare blev lärare vid San Francisco Art Institute, till hennes verksamhet i Sverige efter att hon flyttade tillbaka till Kristinehamn på 90-talet.

Torsdag 15 oktober 14.00
Lars-Gunnar Andersson föreläser om modernismen - del 1.
Under tre torsdagar i Kvadratens föreläsningssal på plan 2. Föreläsningsserie med modernismen i fokus - inte att förväxla med modern konst. Picasso och de andra ismernas konstnärer var en del av modernismen som innebar ett brott mot akademismens tro på ett förgånget ideal grundat i antiken. Vad innebär modernismen? Stor vikt läggs vid de kritiska åren 1905 fram till första Världskrigets utbrott 1914, år då modernismen bryter igenom.
Föreläsare är Lars-Gunnar Andersson som har studerat konstvetenskap för professor Hans-Olof Boström i slutet av 90-talet. Han har lett konsthistoriska kurser och föredrag vid olika studieförbund och Värmlands museum. Han arrangerar också resor på temat konst och kultur runt om i Europa. Arr: Kristinehamns konstmuseums vänförening i samarbete med konstmuseet.

Torsdag 22 oktober 14.00
Lars-Gunnar Andersson föreläser om modernismen - del 2.
Kvadratens föreläsningssal på plan 2. (se ovan)

Torsdag 29 oktober 14.00
Lars-Gunnar Andersson föreläser om modernismen - del 3.
Kvadratens föreläsningssal på plan 2. (se ovan)

Torsdag 26 november 14.00 
Hanna berättar om konstnären Marc Chagall
Konstintresserad? Då är du välkommen till en eftermiddag på konstmuseet. Konstpedagogen Hanna Jonasson berättar om Marc Chagall (1887-1985). Han var en rysk-judisk konstnär som räknas som en av den moderna konstens förgrundsgestalter. Hans konst är en blandning av såväl expressionism som kubism och futurism.

För frågor och/eller idéer och förslag på nya programpunkter se kontaktuppgifter nedan.

Kontaktuppgifter

Hanna Jonasson - Intendent för pedagogik
hanna.jonasson@kristinehamn.se

0550-88 203

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".