Till innehållet

Arbeta som röstmottagare

Den 24 augusti-11 september är det val till riksdag, region- och kommunfullmäktige. För att kunna genomföra valet är Kristinehamns kommun beroende av röstmottagare, både under förtidsröstningen och på valdagen den 11 september.

Arbetsuppgifter

Som röstmottagare håller du god ordning i röstningslokalen, ser till att det finns valsedlar och valkuvert utlagda och hjälper de väljare som känner sig osäkra på hur det går till. Du tar emot röster och prickar av de som röstat på en lista. Du ska också räkna antalet mottagna röster vid stängning. För din arbetsinsats som röstmottagare får du en ekonomisk ersättning.

Kvalifikationer

Som röstmottagare ansvarar du för att valet genomförs på ett korrekt, tryggt och säkert sätt. Du ska vara noggrann, ha ett gott bemötande och god samarbetsförmåga. Du ska ha fyllt 18 år senast dagen då förtidsröstningen startar eller senast valdagen. Står du på något partis valsedel eller har politiska förtroendeuppdrag nuvarande mandatperiod kan du tyvärr inte bli röstmottagare.

Du ska även kunna prata och läsa svenska obehindrat. Det är meriterande om du kan fler språk än svenska. 

Du som erbjuds att vara röstmottagare kommer att bli kallad till en obligatorisk utbildning som äger rum cirka två veckor innan valdagen. Först efter genomförd utbildning utses (förordnas) du som röstmottagare.

Röstmottagare på valdagen 11 september

Vallokalerna har öppet 08:00 till 20:00 på kvällen och ditt arbete som röstmottagare är avslutat då rösterna räknats och lokalen iordningsställts till ursprungligt skick.

Röstmottagare under förtidsröstningen

Som röstmottagare under förtidsröstningen blir du timanställd och vi ser gärna att du har möjlighet att arbeta under hela röstningsperioden. Arbetstiden är både dagtid, kvällar och helger. Förtidsröstningen startar den 24 augusti 2022 och pågår fram till valdagen 11 september.

Anmäl dig som röstmottagare

Platserna är nu fyllda och vi tackar alla som anmält sitt intresse. 

 

Kontaktuppgifter

Linn Carlsson - kommunsekreterare
linn.carlsson@kristinehamn.se

0550-880 09

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".