Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 07.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Val till Europaparlamentet

Den 26 maj 2019 är det val till Europaparlamentet. Vid valet till Europaparlamentet väljer medborgarna i EU:s medlemsländer vilka som ska representera dem i Europaparlamentet de kommande fem åren. 

Om du vill läsa mer om EU kan du besöka Sveriges riksdags EU-information. På webbplatsen hittar du bland annat aktuell information i text, bild och film om: 

  • EU-valet den 26 maj
  • Vad EU och Europaparlamentet är
  • EU:s organisation och institutioner
  • Vad EU:s budget används till
  • Hur beslut fattas inom EU

Förtidsröstningen startar onsdagen den 8 maj 2019. För att kunna förtidsrösta behöver du ditt röstkort. Röstkorten skickas ut några dagar innan förtidsröstningen startar. Har du tappat bort eller inte fått något röstkort kan du få ett dubblettröstkort utskrivet i röstningslokalerna Hörsalen, biblioteket och kommunhuset Uroxen.

Tänk på att du vid röstning måste kunna legitimera dig. Om du inte har någon legitimation kan någon du känner styrka din identitet genom att visa sin legitimation. Om du är känd av röstmottagaren behöver du inte heller legitimera dig. 

Här kan du förtidsrösta i Kristinehamns kommun:

Hörsalen, biblioteket
Måndag – torsdag 10:00-19:00, fredag 10:00-17:00 och lördag 10:00-13:00

Kommunhuset Uroxen
Söndag 12 maj och söndag 19 maj 11:00-13:00, valdagen 26 maj 8:00-21:00

Bäckhammars Folkets Hus
Söndag 19 maj 14:00-16:00

Du har rösträtt till Europaparlamentet om du är:

  • 18 år senast på valdagen,
  • svensk medborgare och är eller har varit folkbokförd i Sverige, eller
  • är medborgare i något av EU:s medlemsländer, är folkbokförd i Sverige och har anmält dig till röstlängden senast den 26 april.

Röstlängden för valet fastställs den 26 april 2019
Rösträtten bestäms utifrån de uppgifter om folkbokföring som finns i Skatteverkets register den 26 april 2019. Uppgifterna ligger till grund för att bli upptagen i röstlängden.

För dig som är svensk medborgare och folkbokförd i annat EU-land
Om du är svensk medborgare och folkbokförd i ett annat EU-land kan du anmäla dig till röstlängden för val till Europaparlamentet i det landet. Finns du upptagen i röstlängden i ett annat land inom den Europeiska unionen stryks du från den svenska röstlängden. Samma regler gäller för medborgare i andra EU-länder.

För dig som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige
Inför valet till Europaparlamentet kan du som är medborgare i ett EU-land och folkbokförd i Sverige anmäla eller avanmäla dig till den svenska röstlängden.

Du som är EU-medborgare och folkbokförd i Sverige, kan välja om du vill rösta i EU-valet i Sverige eller i det land där du är medborgare. För att få rösta behöver du stå med i ett lands röstlängd.

Om du vill rösta i Sverige kan du stå kvar eller anmäla dig till den svenska röstlängden.
Om du vill rösta i det land där du är medborgare ska du anmäla utträde ur den svenska röstlängden. Du kommer istället tas med i röstlängden i det land där du är medborgare.

EU-medborgare i Sverige har fått brev från Valmyndigheten
Valmyndigheten skickade i mars 2019 ett brev med information till alla EU-medborgare som är folkbokförda i Sverige. Brevet skickades till de adresser som vid tidpunkten fanns registrerade i Skatteverkets folkbokföringsregister. I brevutskicket bifogades en blankett för anmälan till den svenska röstlängden eller en blankett för utträde ur den svenska röstlängden. Blanketterna kan även laddas ned under respektive rubrik nedan.

För dig som har dubbla medborgarskap i två olika EU-länder
Inför valet till Europaparlamentet kan det hända att du som har dubbelt medborgarskap tas med i två länders röstlängder. Som väljare får du bara rösta i ett av länderna. Du får själv bestämma i vilket av länderna du vill rösta.

 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".