Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-torsdag 7.30-16.30, Fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Presentation av våra ordföranden

Efter valet 2018 fick vi nytt styre i Kristinehamn. Här kan du läsa en kort presentation av alla våra ordföranden.

Vilka är deras hjärtefrågor? Och vad gör de då de har en ledig dag? Klicka på namnet för att läsa mer.

Vem vill du läsa om?

Marie Oudin (M), kommunstyrelsen

Monica Marker (M), kulturnämnden

Lars Gustafson (M), miljö- och byggnadsnämnden

Jane Larsson (C), skolnämnden

Eric Hesselius (L), socialnämnden

Sonja Höglund (M), äldreomsorgsnämnden

Monica Gustavsson (C), tekniska nämnden

 

Valfrihet är viktigt för Marie


Nu är det Marie Oudin (M) som håller i ordförandeklubban för kommunstyrelsen, vilket hon tycker känns mycket bra. Nu när nämnderna är tillsatta och på plats känner hon att hon kan släppa en hel del arbete till dem och fokusera på det egna politiska arbetet. Marie tycker att det ska bli väldigt kul att sitta i de styrandes position.

Marie är född och uppväxt i Kristinehamn där hon trivs mycket bra. Hon har en bakgrund som undersköterska och barnsköterska och började läsa till gymnasielärare 2010. Men hennes politiska engagemang blev alltmer tidskrävande och hon blev oppositionsråd och arvoderad efter tre års studier och tog då en studiepaus. Marie har cirka arton års erfarenhet av politiskt arbete, och har suttit som oppositionsråd sedan 2012.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Valfrihet! Det var det som fick mig att vilja engagera mig politiskt. Jag tycker att det är viktigt att man själv får välja vilken typ av barnomsorg, skola och äldreomsorg man vill ha.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

– Jag hoppas på att kunna påverka och åstadkomma positiva förbättringar.

Vad ser du fram emot?

– Jag ser fram emot att tillsammans med Kristinehamnssamverkan sätta agendan för hur Kristinehamn ska se ut de närmaste fyra åren, och givetvis även fler mandatperioder därefter.

Vilka utmaningar ser du?

– Att verka för att kommunen får en god ekonomi. Att förbättra näringslivsklimatet och bidra till att vi höjer oss i rankingen. Jag vill även verka för att fler elever går ur skolan med godkända betyg. Att få unga att må bra och komma ut i arbete är en stor utmaning. Det är så många som lider av psykisk ohälsa och det vill jag vara med och finna lösningar och skapa åtgärder för.

Vad gör du helst en ledig dag?

– Jag ägnar mig åt rekreation! Jag tar gärna en långpromenad. Och jag tycker mycket om att lyssna på musik. Är jag helt ledig så försöker jag ta igen och se filmer som jag missat under hektiska jobbperioder.

 Tillbaka till toppen

Monica vill locka unga till kulturen


Monica Marker (M) har tidigare varit politiskt aktiv i många år och även suttit i kulturnämnden. Med ett stort intresse och engagemang för kultur- och fritid känns det naturligt för Monica att återigen arbeta politiskt med kulturfrågor. Som ny ordförande i kulturnämnden vill hon utveckla och driva Kristinehamns kultur- och föreningsliv framåt och enligt henne själv viktigast av allt; Nå ungdomarna och locka dem att delta i kultur- och föreningsliv.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Vi är en kommun som producerar otroligt mycket kultur och föreningsliv. Jag ser stora möjligheter och att vi har utvecklingspotential. En viktig fråga för mig är hur vi kan locka ungdomarna att delta i kultur- och föreningsliv. Hur vi kan nå dem och få dem att vilja delta, det vill jag lära mig mer om.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag som ordförande?

– Trots det ekonomiska läget så ser jag positivt på de kommande åren som ordförande. Vi har en bra grund att utgå ifrån och jag ser mycket fram emot att ta tag i våra utmaningar och arbeta tillsammans med nämnden.

Vad ser du fram emot den kommande mandatperioden?

– Samverkan mellan verksamheterna kommer att bli viktigt. Jag har en vision om att kunna erbjuda turister paketupplevelser, som att ta en båttur för att sedan gå på museum och få en visning. Kan våra verksamheter som biblioteket samarbeta med exempelvis bokhandeln på något sätt? Vi skulle kunna arrangera poesifrukost, soppluncher eller författarbesök med olika teman, det är sådant som jag har visioner om.

Vilka utmaningar ser du?

– Våra största utmaningar är ekonomin, hur vi ökar besöksantalet till våra besöksmål och hur vi når barn- och unga. Vi har som sagt en bra grund att stå på men vi måste skapa strategier för hur vi ska hantera dessa frågor.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag promenerar gärna med min hund. Jag tycker också om att åka till min stuga ute i Vänern, där sitter jag och kollar på utsikten eller läser en bok. Jag vill såklart också umgås med min familj, jag är väldigt familjekär.

 Tillbaka till toppen


”Ny” ordförande inom miljö- och byggnadsnämnden

Lars Gustafson (M) har sedan gymnasietiden varit intresserad av politik. Intresset för samhällsfrågor och historia ledde fram till en ökad insikt av politikens betydelse. Det är hans andra mandatperiod som ordförande i miljö- och byggnadsnämnden, den första gjorde han mellan 2007-2010. Det var ett besök i Hälsingland, via sin tjänst inom det militära, som förstärkte engagemanget för äldre trähus och vår miljö, så Lars har verkligen ”hamnat rätt” som ledamot i miljö- och byggnadsnämnden.


Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Jag har faktiskt ingen direkt hjärtefråga, jag är mer en allmänpolitiker. Politiken är så komplex, den har sådan spännvidd och, som jag ser det, måste allt hänga ihop för att det ska fungera. Valfrihet och individen i centrum är viktigt, om jag ska nämna något.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag som ordförande?

– Ja, jag är intresserad av både plan- och byggfrågor och miljöfrågor, alltså sammanslaget samhällsbyggnadsfrågor i det stora hela.

Frågorna är naturligt intimt förknippade med varandra, och det är så vi bör arbeta, anser jag, för att det ska bli så bra som möjlighet för Kristinehamns kommun som en helhet.

Bygglov är ju förenat med lagstiftningen etc. och sedan finns det ju alltid en miljöaspekt i varje bygglov. Till exempel behöver vi ta hänsyn till avloppslösningar, strandskyddsdispens etc. Det är ju inte för inte som man har slagit ihop dessa två områden i en nämnd.

Vad ser du fram emot under den kommande mandatperioden?

– Att medverka till att Kristinehamns vision, en vänlig och nyskapande kommun 2030, blir en realitet. Visionen innehåller sju olika mål och dessa har vi brutit ner i vår egen verksamhetsplan, det är där vi får börja arbeta. Sedan, fortsätter Lars och småskrattar lite, år 2030 är ju inte direkt runt hörnet utan målen kan ju komma att justeras lite på vägen, men spännande ska det bli.

Vilka utmaningar ser du?

– Utmaningen ligger nog i se till att den planerade verksamheten går att genomföra inom den planerade budgetramen. 

Vad gör du helst en ledig dag?

– Ja, det är ju lite årstidsberoende, inte samma aktiviteter vinter som sommar förstås, men aktiviteter tillsammans med familjen gör jag gärna. Att fiska funkar året runt, det gillar jag. Det brukar bli olika dagsturer med olika teman, som till exempel Järnleden eller varför inte, ett besök hos någon av Kristinehamns trevliga restauranger.

 Tillbaka till toppen


Jane vill sätta skolverksamheten på kartan

Foto: John Persson

Hon var Kristinehamns fullmäktiges första kvinnliga ordförande och har suttit med i skolnämnden sedan början av 2000-talet. Nu är Jane Larsson (C) redo för fyra nya år med ordförandeklubban.

Jane är född på Gotland och flyttade till Kristinehamn 1979 där hon bor med sin man Roger. Tillsammans har de 2 döttrar och 7 barnbarn.

1974 gick Jane med i Centerpartiet på Gotland. 1983 engagerade hon sig inom politiken i Kristinehamn och har sedan dess hunnit med många olika uppdrag. Hon har tidigare bland annat suttit som skolnämndens ordförande och vice ordförande.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Att förändra det som jag inte tycker fungerar. Skola, vård, omsorg och jobb är viktiga områden att jobba med, men allra viktigast är barnen, för de är vår framtid.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

– Det är spännande då vi befinner oss i en brytningstid. Utbildning handlar om att studera för livet och idag är förutsättningarna annorlunda än tidigare eftersom förändringarna i samhället sker snabbare. När teknikutvecklingen och IT förändrar arbetsmarknaden blir utbildning viktigare även senare i livet. Här kommer vuxenutbildningen in som en avgörande faktor.

Vad ser du fram emot?

– Jag ser fram emot att sätta Kristinehamns skolverksamhet på kartan både inom länet och utanför. Detta kan vara en del i att främja inflyttning.

Vilka utmaningar ser du?

– Att hitta certifierad personal till skolans verksamheter.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag promenerar med min man och umgås med barnbarnen. Sen tycker jag om att resa och gå på teater också.

 Tillbaka till toppen


Eric tror på individuella lösningar

Eric Hesselius (L) kommer från en småföretagarfamilj. Det har präglat hans politiska engagemang från start. Att vara aktiv i Liberalerna har för honom varit självklart. Individens frihet och valfrihet är Erics starkaste drivkrafter i det politiska arbetet. Som ny ordförande i socialnämnden hoppas han kunna skapa villkor för att alla kommuninvånare ska kunna leva ett gott liv, på lika villkor.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Jag har suttit i skolnämnden tidigare och nu känns det jättespännande att gå från en viktig verksamhet till en annan. Jag brinner för individuella lösningar och tror inte på kollektivism. För mig är valfrihet jätteviktigt och jag är övertygad om att människor tar ansvar om de får den. Det är mycket som knyter ihop skolan med socialtjänsten och jag hoppas att vi ska hitta ännu fler möjligheter att samarbeta framöver.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

– Det är mitt första ordförandeuppdrag och jag tycker det känns väldigt roligt. Det är en stor ära att få den här möjligheten och jag känner mig väldigt ödmjuk inför den kommande mandatperioden. Mitt mål är att få nämnden att arbeta ihop och jag hoppas att vi tillsammans ska kunna skapa en god stämning i gruppen.

Vad ser du fram emot under den kommande mandatperioden?

– Jag ser mest fram emot att få lära mig mer om socialförvaltningens arbete och om socialtjänstens roll i samhället. Jag vill gärna förstå samband och hur saker hänger ihop. Det är viktigt att det finns ett bra skyddsnät den dag man behöver det och jag hoppas att den nya socialnämnden kan utveckla verksamheten på ett bra sätt. Jag kommer jobba för att nämnden inte blir en sluten grupp, politiken ska förstå och finnas nära verksamheten. Vi behöver veta vad som händer och hur förutsättningarna ser ut för att kunna prioritera rätt och fatta kloka beslut.

Vilka utmaningar ser du?

– Den största utmaningen är helt klart ekonomin. Vi har några tuffa år framför oss och det kommer vara stort fokus på verksamhetens ekonomiska läge i nämndens arbete framöver.

Vad gör du när du är ledig?

– Jag gillar att vara ute i naturen, åker gärna skidor eller vistas på sjön. Kristinehamns har landets vackraste skärgård och det känns väldigt roligt att kunna vara en del av det. Jag är också gärna i min trädgård och pysslar.

 Tillbaka till toppen

 

Sonja brinner för vård och omsorg

Sonja Höglund (M) har alltid varit intresserad av samhällsfrågor. Hon gillar medborgarkontakt och vill uppmuntra till engagemang. Tjusningen med det politiska uppdraget är att få företräda medborgarna. Som ordförande i den nya äldreomsorgsnämnden ser hon fram emot att utveckla verksamheten för äldres bästa, både på kort och på lång sikt.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Som pensionerad arbetsterapeut har jag haft vård och omsorg som en hjärtefråga under många år, både som yrkesverksam och som politiker. Jag satt som förtroendevald för Sjukvårdspartiet i Landstinget och fick lära mig hur politik funkar. Sedan 2013 är jag dock aktiv i Moderaterna och det känns helt rätt. Jag brinner för valfrihet, trygghet och fler äldreboendeplatser.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

– Jag har tidigare, mellan år 2006 och 2010, suttit som ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Kristinehamns kommun och det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Jag hoppas kunna leda arbete i nämnden på ett bra sätt, vara lyhörd och ha tålamod. Jag har också som avsikt att skapa ett bra samtalsklimat, där även oppositionen kommer tilltals och blir lyssnad på. Mitt mål är att vi tillsammans ska skapa en bra äldreomsorg i vår kommun.

Vad ser du fram emot under den kommande mandatperioden?

– Jag ser fram emot att utveckla äldreomsorgen och den verksamhet som ryms inom fältet. Äldres liv och hälsa ska vara en självklar del i samhällslivet. Jag kommer jobba för mycket transparens och uppmuntra till medborgardialog.

Vilka utmaningar ser du?

– Det finns säkert många utmaningar och möjligheter också. Ekonomin är alltid en stor utmaning i en så stor och omfattande verksamhet som äldreomsorg är.

Vad gör du när du är ledig?

– Trädgård samt sommarhuset i Rudskoga tar mycket av min tid vår- och sommar. Familj och vänner tar också en del av tiden.

 Tillbaka till toppen

 

Monica vill utveckla landsbygden

Monica Gustavssons (C) intresse för politik har kommit på senare år då hon engagerat sig i landsbygdsfrågor och specifikt i frågan kring nedläggningen av grundskolorna i den södra delen av kommunen. I tekniska nämnden har hon suttit sedan 2010 och känner väl till hur den är uppbyggd och fungerar.

Monica är född och uppvuxen i Visnums-Kil där hon bor med sin man och ett 14-årigt barnbarn på sin mans släktgård. Efter 3 år på Brogårdsgymnasiet fick Monica jobb på en revisionsbyrå i Kristinehamn där hon arbetade i 5 år. Därifrån tog hon klivet in i bankvärlden och sammanlagt blev det 37 år som banktjänsteman på Föreningsbanken och Swedbank. Hon trivdes med den dagliga kundkontakten och med sina arbetskamrater.

Vilken är din politiska hjärtefråga?

– Jag vill att landsbygden och staden får samma möjligheter att tillsammans utveckla kommunen.

Hur ser du på ditt kommande uppdrag?

– Jag hoppas på en bra kommunikation med kommuninnevånarna.

Vad ser du fram emot?

– Jag tycker att det ska bli intressant och roligt att arbeta mot nya mål och mot de mål som är satta för nämndens verksamhet.

Vilka utmaningar ser du?

– Att genomföra de uppdrag vi har och får inom ramen för de ekonomiska förutsättningar som finns. Vi har bland annat ett stort arbete framför oss med att förbättra det eftersatta vatten-och avloppssystemet och vägnätet.

Vad gör du en ledig dag?

– Jag är ute i skog och mark, umgås med mina barnbarn och är engagerad i Hembygdsföreningen.

 Tillbaka till toppen

 

 

 

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".