Efter valet 2018 fick vi nytt styre i Kristinehamn. Här kan du läsa en kort presentation av alla våra ordföranden.
Vilka är deras hjärtefrågor? Och vad gör de då de har en ledig dag? Klicka på namnet för att läsa mer.
Marie Oudin (M), kommunstyrelsen
Tommy Fredriksson (M), kulturnämnden
Lars Gustafson (M), miljö- och byggnadsnämnden
Johanna Gustavsson (C), skolnämnden
Eric Hesselius (L), socialnämnden
Sonja Höglund (M), äldreomsorgsnämnden
Monica Gustavsson (C), tekniska nämnden
Marie är född och uppväxt i Kristinehamn där hon trivs mycket bra. Hon har en bakgrund som undersköterska och barnsköterska och började läsa till gymnasielärare 2010. Men hennes politiska engagemang blev alltmer tidskrävande och hon blev oppositionsråd och arvoderad efter tre års studier och tog då en studiepaus. Marie har cirka arton års erfarenhet av politiskt arbete, och har suttit som oppositionsråd sedan 2012.
– Valfrihet! Det var det som fick mig att vilja engagera mig politiskt. Jag tycker att det är viktigt att man själv får välja vilken typ av barnomsorg, skola och äldreomsorg man vill ha.
– Jag hoppas på att kunna påverka och åstadkomma positiva förbättringar.
– Jag ser fram emot att tillsammans med Kristinehamnssamverkan sätta agendan för hur Kristinehamn ska se ut de närmaste fyra åren, och givetvis även fler mandatperioder därefter.
– Att verka för att kommunen får en god ekonomi. Att förbättra näringslivsklimatet och bidra till att vi höjer oss i rankingen. Jag vill även verka för att fler elever går ur skolan med godkända betyg. Att få unga att må bra och komma ut i arbete är en stor utmaning. Det är så många som lider av psykisk ohälsa och det vill jag vara med och finna lösningar och skapa åtgärder för.
– Jag ägnar mig åt rekreation! Jag tar gärna en långpromenad. Och jag tycker mycket om att lyssna på musik. Är jag helt ledig så försöker jag ta igen och se filmer som jag missat under hektiska jobbperioder.
– Jag brinner för ungdomskulturen, att vi har en bredd med dans, musik, måleri och olika konstformer. Jag vill utveckla, bevara och se till att vi har en bredd i våra kulturverksamheter och att alla inkluderas oavsett förutsättningar, det tycker jag är väldigt viktigt. Biblioteket är en väldigt viktig del som jag ser som en berikande del i samhället, en öppen plats där man kan studera, delta i aktiviteter, inhämta information och upptäcka litteratur.
– Det ska bli väldigt intressant och spännande. Mitt mål är att vi i nämnden ska arbeta ihop, alla har betydelsefulla guldkorn att bidra med för att föra arbetet framåt.
– Jag ser mycket fram emot själva nämndarbetet, att diskutera och komma fram till beslut och lösningar tillsammans. Jag ser också fram emot samarbetet mellan politik och tjänstemän, alla roller och partier är betydelsefulla.
– Ekonomin är en utmaning, men det är också viktigt att vi är rädda om det vi har och det som finns.
– Jag spenderar stor del av min fritid till politiken men jag är också en stor motorentusiast. Jag uppskattar även att se en livematch i amerikansk fotboll, en sport som kombinerar taktik och strategi på ett spännande sätt. Jag cyklar en hel del också, det är en av fördelarna med att bo i Kristinehamn, det är så trevligt och lätt att cykla här!
– Jag har faktiskt ingen direkt hjärtefråga, jag är mer en allmänpolitiker. Politiken är så komplex, den har sådan spännvidd och, som jag ser det, måste allt hänga ihop för att det ska fungera. Valfrihet och individen i centrum är viktigt, om jag ska nämna något.
– Ja, jag är intresserad av både plan- och byggfrågor och miljöfrågor, alltså sammanslaget samhällsbyggnadsfrågor i det stora hela.
Frågorna är naturligt intimt förknippade med varandra, och det är så vi bör arbeta, anser jag, för att det ska bli så bra som möjlighet för Kristinehamns kommun som en helhet.
Bygglov är ju förenat med lagstiftningen etc. och sedan finns det ju alltid en miljöaspekt i varje bygglov. Till exempel behöver vi ta hänsyn till avloppslösningar, strandskyddsdispens etc. Det är ju inte för inte som man har slagit ihop dessa två områden i en nämnd.
– Att medverka till att Kristinehamns vision, en vänlig och nyskapande kommun 2030, blir en realitet. Visionen innehåller sju olika mål och dessa har vi brutit ner i vår egen verksamhetsplan, det är där vi får börja arbeta. Sedan, fortsätter Lars och småskrattar lite, år 2030 är ju inte direkt runt hörnet utan målen kan ju komma att justeras lite på vägen, men spännande ska det bli.
– Utmaningen ligger nog i se till att den planerade verksamheten går att genomföra inom den planerade budgetramen.
– Ja, det är ju lite årstidsberoende, inte samma aktiviteter vinter som sommar förstås, men aktiviteter tillsammans med familjen gör jag gärna. Att fiska funkar året runt, det gillar jag. Det brukar bli olika dagsturer med olika teman, som till exempel Järnleden eller varför inte, ett besök hos någon av Kristinehamns trevliga restauranger.
– Jag har suttit i skolnämnden tidigare och nu känns det jättespännande att gå från en viktig verksamhet till en annan. Jag brinner för individuella lösningar och tror inte på kollektivism. För mig är valfrihet jätteviktigt och jag är övertygad om att människor tar ansvar om de får den. Det är mycket som knyter ihop skolan med socialtjänsten och jag hoppas att vi ska hitta ännu fler möjligheter att samarbeta framöver.
– Det är mitt första ordförandeuppdrag och jag tycker det känns väldigt roligt. Det är en stor ära att få den här möjligheten och jag känner mig väldigt ödmjuk inför den kommande mandatperioden. Mitt mål är att få nämnden att arbeta ihop och jag hoppas att vi tillsammans ska kunna skapa en god stämning i gruppen.
– Jag ser mest fram emot att få lära mig mer om socialförvaltningens arbete och om socialtjänstens roll i samhället. Jag vill gärna förstå samband och hur saker hänger ihop. Det är viktigt att det finns ett bra skyddsnät den dag man behöver det och jag hoppas att den nya socialnämnden kan utveckla verksamheten på ett bra sätt. Jag kommer jobba för att nämnden inte blir en sluten grupp, politiken ska förstå och finnas nära verksamheten. Vi behöver veta vad som händer och hur förutsättningarna ser ut för att kunna prioritera rätt och fatta kloka beslut.
– Den största utmaningen är helt klart ekonomin. Vi har några tuffa år framför oss och det kommer vara stort fokus på verksamhetens ekonomiska läge i nämndens arbete framöver.
– Jag gillar att vara ute i naturen, åker gärna skidor eller vistas på sjön. Kristinehamns har landets vackraste skärgård och det känns väldigt roligt att kunna vara en del av det. Jag är också gärna i min trädgård och pysslar.
– Som pensionerad arbetsterapeut har jag haft vård och omsorg som en hjärtefråga under många år, både som yrkesverksam och som politiker. Jag satt som förtroendevald för Sjukvårdspartiet i Landstinget och fick lära mig hur politik funkar. Sedan 2013 är jag dock aktiv i Moderaterna och det känns helt rätt. Jag brinner för valfrihet, trygghet och fler äldreboendeplatser.
– Jag har tidigare, mellan år 2006 och 2010, suttit som ordförande i vård- och omsorgsnämnden i Kristinehamns kommun och det känns väldigt roligt att vara tillbaka. Jag hoppas kunna leda arbete i nämnden på ett bra sätt, vara lyhörd och ha tålamod. Jag har också som avsikt att skapa ett bra samtalsklimat, där även oppositionen kommer tilltals och blir lyssnad på. Mitt mål är att vi tillsammans ska skapa en bra äldreomsorg i vår kommun.
– Jag ser fram emot att utveckla äldreomsorgen och den verksamhet som ryms inom fältet. Äldres liv och hälsa ska vara en självklar del i samhällslivet. Jag kommer jobba för mycket transparens och uppmuntra till medborgardialog.
– Det finns säkert många utmaningar och möjligheter också. Ekonomin är alltid en stor utmaning i en så stor och omfattande verksamhet som äldreomsorg är.
– Trädgård samt sommarhuset i Rudskoga tar mycket av min tid vår- och sommar. Familj och vänner tar också en del av tiden.
Monica är född och uppvuxen i Visnums-Kil där hon bor med sin man och ett 14-årigt barnbarn på sin mans släktgård. Efter 3 år på Brogårdsgymnasiet fick Monica jobb på en revisionsbyrå i Kristinehamn där hon arbetade i 5 år. Därifrån tog hon klivet in i bankvärlden och sammanlagt blev det 37 år som banktjänsteman på Föreningsbanken och Swedbank. Hon trivdes med den dagliga kundkontakten och med sina arbetskamrater.
– Jag vill att landsbygden och staden får samma möjligheter att tillsammans utveckla kommunen.
– Jag hoppas på en bra kommunikation med kommuninnevånarna.
– Jag tycker att det ska bli intressant och roligt att arbeta mot nya mål och mot de mål som är satta för nämndens verksamhet.
– Att genomföra de uppdrag vi har och får inom ramen för de ekonomiska förutsättningar som finns. Vi har bland annat ett stort arbete framför oss med att förbättra det eftersatta vatten-och avloppssystemet och vägnätet.
– Jag är ute i skog och mark, umgås med mina barnbarn och är engagerad i Hembygdsföreningen.
Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".