Kontakt
Telefon: 0550-880 00 mån-tors 07.30-16.30, fre 07.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Livsmedel

Här får du information och olika tips om hur du ska hantera råvarorna hemma i ditt kök, till exempel om hur du ska värma din mat ordentligt för att undvika matförgiftning.

Har du frågor, klagomål eller vill veta hur det fungerar när inspektörerna gör sina kontroller? Välkommen att kontakta oss på miljö- och hälsoskyddsavdelningen.

Vill du starta företag som hanterar livsmedel kan du läsa mer om detta här.

 • Värm maten ordentligt till minst 70 grader. Använd termometer.
 • Tänk på att mikrovågsugnen ofta värmer ojämnt.
 • Genomstek alltid fågel, griskött och köttfärs. Smaka inte på rå köttfärs.
 • Ska maten hållas varm, så gör det vid lägst 60 grader.
 • Kyl snabbt ned tillagad mat, särskilt stora mängder, som inte ska ätas med detsamma. Sätt kastrullen eller grytan i kallt vatten och rör om. Byt vattnet ofta.
 • Snabbt in med maten i kylskåpet. Det står ofta på förpackningen vilken temperatur som rekommenderas. Skaffa termometer till kylskåpet.
 • Ta gärna med kylväska när du handlar vid varma sommardagar.
 • Djupfrys fisk som ska gravas eller ätas rå.
 • Skölj grönsaker och frukt ordentligt.
 • Tvätta alltid händerna efter toalettbesök, innan du börjar laga mat och mellan hantering av olika slags råvaror, till exempel grönsaker och kött. Använd inga blöta eller fuktiga skärbrädor.
 • Diska alltid knivar och skärbrädor när du skurit kött eller fisk. Använd gärna flera olika skärbrädor, till exempel en för grönsaker och en för kött.
 • Håll rent på arbetsbänken.
 • Byt disktrasa ofta. Förvara disktrasan så att den kan torka snabbt. Använd hushållspapper för att torka köksbänken när du har hanterat rått kött eller fisk.
 • Inga husdjur på diskbänk eller köksbord. Använd särskilda matskålar till djuren.
 • Undvik att laga mat till andra om du är magsjuk.

Du som har enskilt vatten hittar mer information på våra sidor om enskilt vatten och avlopp.

Misstänker du att du blivit matförgiftad efter att ha ätit på restaurang? Då vill vi att du kontaktar oss på miljö- och hälsoskyddsavdelningen, se kontaktuppgifter längre ner på sidan.

Våra inspektörer har då möjlighet att utreda ärendet om vi får informationen så fort som möjligt. Det kan även vara fler som hört av sig om samma problem.

När vi får in en anmälan om misstänkt matförgiftning så tar inspektörerna kontakt med restaurangen för att kunna se hur maten hanteras (till exempel förvaring och temperaturer) och hur personalen sköter hygienen. Det kan bli aktuellt med provtagning av maten, proverna skickas till laboratorium för analys.

Vid misstanke om matförgiftningsutbrott kontaktar inspektörerna landstingets smittskyddsenhet. Landstinget kan sedan uppmana dig att ta prover vid närmaste vårdcentral. Det kan bli en viktig del i utredningen för att kunna spåra vad som orsakade matförgiftningen.

Anmäl misstänkt matförgiftning (e-tjänstlänk till denna, återkommer med adress)

Livsmedelsrapporter

Möjligt att klicka sig in i rätt kartlager via bild (bilden nedan en exempelbild, det är inte den som ska användas)

Miljö- och stadsbyggnadsförvaltningens inspektörer utför med jämna mellanrum kontroller av livsmedelsföretagen i kommunen. Kontrollrapporterna kan du som invånare eller besökare ta del av här på vår hemsida, via vår webbkarta.

Samtliga livsmedelsföretag inom kommunen är riskklassade. Verksamheter som har hög risk hanterar till exempel rått kött eller kyler ned mat. Restauranger och pizzerior är exempel på detta. De med låg risk omfattar verksamheter som har enklare hantering som till exempel kaféer och livsmedelsbutiker som endast har förpackade varor. I och med riskklassningen räknar man ut, via ett poängsystem, hur många kontrolltimmar respektive företag ska ha. Kontrolltiden styr hur ofta vi utför kontroller. Till exempel får en restaurang normalt två kontroller per år och en mindre livsmedelsbutik, som endast säljer färdigförpackade varor, kontrolleras var tredje år.

När våra inspektörer är ute och kontrollerar en restaurang, kafé, pizzeria eller butik så tittar de bland annat på innehållet i menyn, att restaurangen kan servera det som står där. Det är viktigt att du som kund vet vad du får. Om du till exempel är allergiker ska du känna dig trygg med att veta att innehållet verkligen stämmer med det du kan läsa dig till i menyn.

Planerade kontroller genomförs oanmält. Livsmedelsverket har beslutat om kontrollområden som ska granskas. Vi utgår från de olika kontrollområdena och bockar av enligt checklistor.

Några av de kontrollområden som vi tittar på är rengöring, temperatur, personlig hygien, märkning, spårbarhet, skadedjur, lokalernas skick med mera.  Efter kontrollerna görs en bedömning av verksamheten enligt nedan:

• Inga noterade avvikelser.
• Avvikelserna bedöms som mindre allvarliga och bör åtgärdas omgående.
• Avvikelserna bedöms som allvarliga och föranleder till åtgärder och uppföljande kontroll.

Om företaget får en allvarlig avvikelse gör vi en uppföljande kontroll för att säkerställa att bristerna är åtgärdade.

I vår digitala karta hittar du kommunens livsmedelsverksamheter

De orange ikonerna i kartan markerar olika restauranger och liknande. Leta rätt på önskat företag (med hjälp av zoom-funktionen +/-) och klicka på ikonen. När du har gjort detta visar sig en informationsruta med företagets namn, adress och tillhörande kontrollrapporter. Nu kan du via bilagornas länkar läsa vald kontrollrapport.

Länkar

Kontaktuppgifter

Therese Eklöv - miljö- och hälsoskyddsinspektör
therese.eklov@kristinehamn.se

0550-882 09

Anna Roos - miljö- och hälsoskyddsinspektör
anna.roos@kristinehamn.se

0550-882 64

Louise Jedehulth - miljö- och hälsoskyddsinspektör
louise.jedehulth@kristinehamn.se

0550-882 11

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".