Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-fredag 7.30-12 och 13-16
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Musikskolans kurser

På musikskolan kan du som är 5-19 år prova på musik, dans och utveckla din kreativa förmåga på många olika sätt. I musikskolans ämneskurser har kommunens barn och ungdomar möjlighet att medverka, oavsett ålder och tidigare förkunskaper. För närvarande finns ca 400 inskrivna barn och ungdomar i olika ämneskurser.

Musikskolan samarbetar med grundskolan, gymnasieskolan och med det övriga amatörmusiklivet i Kristinehamn. Verksamheten utåtriktad och bygger till stor del på social samverkan genom orkesterspel. Orkestrar och ensembler anlitas för underhållning inom det privata näringslivet och den offentliga sektorn. Ersättningen för dessa spelningar ger möjlighet för resor och lägerverksamhet. Musikskolans elever gör runt 100 framträdanden per år, vilket är långt över genomsnittet för landets kultur- och musikskolor. 

Börja på musikskolan

Vill du börja hos oss? Här kan du läsa mer om hur du gör för att anmäla dig.

Musikskolan finns på Spelmansgatan 44.

Kurser och instrument på musikskolan

Kursen animation vänder sig till dig i åk 3-6 som har ett stort intresse av att filma.

Vår filmpedagog visar hur du med hjälp av iPads, lysdioder, green screen och färgat papper kan skapa animerade filmer. Här får du chansen att utveckla din förmåga att berätta med rörliga bilder. Inga förkunskaper krävs och iPads finns att låna.

Du får börja spela de flesta blåsinstrument när du går i årskurs 3 eller senare.

Blockflöjt

Flöjten är en av världens äldsta och mest spridda instrument. Vanligast är sopranblockflöjt, men det finns även alt- tenor och basblockflöjt.

Tvärflöjt

Tvärflöjten är ett av världens äldsta instrument. Den gjordes från början av ben eller trä och inte av silvrig metall. Runt om i världen, i alla tider, har flöjtens mjuka ljuva toner fascinerat människor.

Klarinett

Klarinett är ett träblåsinstrument med enkelt rörblad. Den är ett mångsidigt instrument som används flitigt inom flera olika musikstilar, alltifrån folkmusik till jazz och klassisk musik.

Saxofon

Saxofonen är i början ett ganska lättspelat instrument som tillhör familjen träblåsinstrument. Du kan tidigt börja spela små melodier.

Trumpet

Trumpeten är det minsta och kanske mest kända instrumentet i bleckblåsfamiljen. Den används ofta som soloinstrument.

Valthorn

Med sin vackra klang lämpar sig valthornet väl som soloinstrument, men det är också fint i orkestersammanhang.

Trombon

Trombonen är ett lite större bleckblåsinstrument med svepande drag. Den har en mjuk och vacker ton och är användbar i alla typer av musik.

Baryton

Baryton är ett bleckblåsinstrument som i början är ganska lättspelat. Det är ett fantastiskt fint soloinstrument men har även en stor roll i en orkester tillsammans med trombonerna.

Bastuba

Bastuban är allra störst av bleckblåsinstrumenten. Med sin mörka baston är den mycket viktig för orkestern men bastuban finns även som soloinstrument.

Cirkusskola på Musikskolan

Cirkus Romans populära cirkusskola kommer till oss igen.
Roman Kripatov är en cirkusartist i tredje generationen med bland annat jonglering och balans som specialitet. Han är utbildad i Ryssland på Teaterakademin i S:t Petersburg, men redan som 8 åring började han uppträda tillsammans med sina föräldrar i Ryssland.

Musikskolan erbjuder sommarlovslediga barn 7-11 år att utan kostnad vara med på Cirkus Romans tvådagarsskola i våra lokaler på Spelmansgatan 44. Cirkusskolan är en rolig och annorlunda aktivitet där du får prova på balansjonglering, enhjuling, akrobatik och andra magiska trick.

Tisdag & onsdag 13-14 augusti (cirkusskolan pågår i två dagar).
Grupp 1: kl. 09.30-11.00
Grupp 2: kl. 12.30–14.00

Du kan börja med danslek när du är 5 eller 6 år. Från åk 1 kan du börja i dansmix. Vi delar in dansmixen i olika åldersgrupper: mini, yngre och äldre. Du kan även välja att dansa balett från åk 3

Danslek

I danslek övar barnen sitt kroppsspråk, motorik och sin fantasi genom lek, dans, rörelse och avspänning.

Dansmix

Dansmix är en härlig blandning av olika stilar där eleverna presenteras för både den klassiska baletten, den musikaliska jazzen samt street dance.

Balett

Balett är ett renodlat ämne. Här utvecklar du din dansteknik genom ett flertalet traditionella balettövningar. Dessa övningar stärker din kropp samt ökar din smidighet.

Du får börja spela gitarr, elgitarr eller elbas om du går i årskurs 4 eller senare.

Akustisk gitarr

På en akustisk gitarr lär du dig spela melodier och ackord till sånger, eller kompa andra melodiinstrument.

Elgitarr

Elgitarren är ett grundinstrument inom en mängd olika musikstilar, till exempel rock och blues. Förutom att spela solo kan du välja att kompa andra eller spela i rockband.

Elbas

Tillsammans med trummor, gitarr och keyboard ingår elbasen oftast i rockgrupper. Används även i våra orkestrar.

Kursen musikal vänder sig till dig i åk 5-7 som har ett stort intresse av teater, dans, sång och som gillar att uppträda.

Lektionerna kommer att varvas mellan dessa tre inriktningar genom att träna sång, röstträning, talad dialog, danssteg, rörelse, kroppsspråk, teater och mimik. Helt enkelt allt som behövs för härlig Musikal!

När du är 5 eller 6 år gammal kan du gå på musiklek, som är en kortare kurs om 10 gånger.

I musiklekgruppen sjunger vi och rör oss tillsammans. Vi tränar motorik, kropps- och rumsuppfattning. Genom musikaliska uttryck och lek väcker vi lusten till musik.

I årskurs 1 kan du välja musiklek med stråk.

Vi sjunger och rör oss tillsammans. Vi tränar motorik, gehör, puls- och rytmkänsla och får under vårterminen prova på stråkinstrumenten fiol, altfiol, cello och kontrabas. Musikleken är en naturlig start för ett fortsatt musicerande på musikskolan.

Du kan välja att gå på musikteori från årskurs 7.

Musikteori gör att du förstår hur musiken hänger ihop. Du får lära dig hur toner, intervall, skalor, ackord, tonarter, kvintcirkeln fungerar. Du lär dig även att läsa noter och tabulatur.

Du får börja spela piano om du går i årskurs 4 eller senare.

Pianot är både ett solo-och ackompanjemanginstrument. Instrumenten används i allt från rockband till symfoniorkester och förekommer flitigt i många olika sammanhang.

Du får börja spela stråkinstrument när du går i årskurs 2 eller senare.

Fiol

Fiol, eller violin som den också kallas, är det minsta instrumentet i stråkfamiljen. Den har funnits längst av alla stråkinstrument, faktiskt i flera tusen år.

Altfiol 

Altfiolen, eller violan som den också kallas, är väldigt lik fiolen. Altfiolen har en mörkare, varmare klang och är lite större än en fiol.

Cello

Cello, eller violoncell, är den näst största i stråkfamiljen. Instrumentet har en varm och fylligt klingande ton.

Kontrabas

Kontrabas, är det största av instrumenten i stråkfamiljen. Ett annat namn för kontrabas är basfiol.

Är du mellan 5-6 år gammal kan du lära dig att spela piano enligt Suzukimetoden.

Du som vårdnadshavare (eller annan vuxen som kommer arbeta med barnet hemma) är med på alla lektioner. Som elev i Suzukipiano får du en enskild lektion och en grupplektion varje vecka. Undervisningen inleds med en utbildning för vårdnadshavare i ca 5 veckor där du som ska arbeta med barnet får en introduktion i Suzukimetodens filosofi, metodik och i pianospel.

Solosång och kör är för dig som går i årskurs 4 eller senare.

Du som tycker om att sjunga får lära dig hur du vårdar din röst och prova på att sjunga olika genrer. Du kan också sjunga tillsammans med andra i kör.

Du får börja spela slagverk om du går i årskurs 4 eller senare.

Slagverk och trummor är en stor och viktig del i allt samspel. Slagverksämnet innehåller väldigt många olika instrument som till exempel trumset, xylofon, klockspel och pukor.

Youtubekursen är tillbaks!
Du får lära dej att stå bakom och framför kameran, redigera och publicera dina egna filmer.

  • Ålder 10-15 år
  • Utan kostnad
  • Kursledare Kristin Ericsson & Nicklas Rådén
  • Musikskolan, Spelmansgatan 44

Måndag 12 augusti

  • 11.00–12.30
  • 12.30–13.00 rast
  • 13.00–14.30

Anmälan via webben:
www.kristinehamn.se/musikskolan

Kontaktuppgifter

Lis Landeman - verksamhetschef
lis.landeman@kristinehamn.se

0550-874 05

Anders Johansson - bitr. verksamhetschef
anders.johansson@kristinehamn.se

0550-874 04

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".