Kontakt
Telefon: 0550-880 00 måndag-fredag 7.30-16 (lunchstängt 12-13)
Mejl: kommunen@kristinehamn.se
Besöksadress: Kungsgatan 30
Tyck till
Anmäl fel
Gör en felanmälan
Felanmäl saker som inte fungerar eller är trasiga i kommunens utemiljö.

Mat i skola och förskola

På grund- och gymnasieskolan finns det alltid två alternativ till lunch att välja mellan. Det finns också ett salladsbord med fem olika sorters grönsaker, bönor och linser. Ibland kan matsedeln skilja sig mellan grundskolan och gymnasieskolan. Som måltidsdryck kan eleverna välja mellan vatten, lättmjölk eller mellanmjölk.

Förskolan har ingen gemensam matsedel, eftersom maten kommer ifrån olika kök. På förskolorna serveras ett alternativ på lunchen. Till mellanmål får barnen till exempel mjölk, smörgås och frukt. Inom förskolan serveras mellanmjölk eller vatten.

Alla kommunens tillagningskök jobbar mot samma mål:

  • Kryddor som finns att tillgå i matsalen baseras på ”rena” kryddor såsom salt och peppar, för att undvika onödiga tillsatser.
  • Arbetet med att minska andelen hel- och halvfabrikat pågår.

Vad blir det för mat?

Du kan se hela skolmatsedeln för förskolor, grundskolor och gymnasiet via skolmatsappen. Appen heter ”Skolmaten” och finnas att ladda ner till din mobiltelefon.

Matsedlar för Kristinehamns skolor och förskolor

Anmäl specialkost

Du kan alltid få specialkost av medicinska skäl om du har intyg från skolhälsovården. Exempel på medicinska koster är glutenfri, laktosfri, äggfri, komjölksproteinfri samt övriga individuella allergikoster. Vi strävar efter att så långt det är möjligt få specialkosten att likna den mat som serveras till de andra samma dag. Däremot serveras inga alternativrätter till barn som har specialkost.

Specialkost i förskolan

När barn som går i förskolan behöver ha specialkost ska du som förälder lämna läkarintyg till förskolans avdelningschef, som i sin tur tar kontakt med sitt produktionskök.

Specialkost i grund- och gymnasieskola

Skulle det uppstå allergier, så lämnar du in läkarintyg till skolsköterskan som sedan kontaktar köket.

Specialkost av religiösa och etniska skäl

Om du vill anmäla specialkost av religiösa eller etniska skäl så ska du ta kontakt med skolsköterskan på din skola. 

Av religiösa skäl kan du få kost som inte innehåller griskött, nötkött, inälvsmat och blod/blodprotein. Däremot har vi inte möjlighet att erbjuda halal eller koshermat på grund av svårigheter med tillgång av råvaror som ingår i dessa koster. 

Du kan också få laktoovovegetarisk kost, det vill säga vegetarisk kost inklusive mjölk- och äggprodukter. Du kan däremot inte få vegankost på grund av att de näringsmässiga kraven inte kan garanteras.

Kontaktuppgifter

Maria Taheri Wiik - Kostchef
maria.taheriwiik@kristinehamn.se

0550-882 61

Tack! Om du vill skriva en kommentar kan du göra det här. Tryck annars bara på "Skicka".