Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
En kvinna och en flicka tittar på konst tillsammans
Att titta på konst kan vara spännande.
Kristinehamns konstmuseum sett utifrån, en röd tegelbyggnad med en hög skortsten
Kristinehamns konstmuseum
Installation av möbler och vitvaror
Shade. © Michael Johansson
Shade. © Michael Johansson
Foto av asfalterad landsväg
Road. © Clay Ketter
Road. © Clay Ketter
Tre fotomodeller poserar på lastpallar i kläder av Julia Åsberg
I just remembered. © Julia Åsberg
I just remembered. © Julia Åsberg

Kristinehamns konstmuseum

Inrymt i en gammal panncentral, på det före detta sjukhusområdet Marieberg, ligger Kristinehamns konstmuseum med utsikt över Vänerns glittrande vatten. Konstmuseet, som 2017 firar 20 år, har stora ambitioner. Även om museet visat utställningar med storheter som Pablo Picasso, Henri Matisse och Alvar Aalto arbetar vi främst med att visa konstnärskap från den idag aktuella konstscenen. Genom att museet, tillsammans med vår vänförening, delar ut ett årligt stipendium finns också utrymme för oetablerade konstnärer att få visa sitt konstnärskap.

Aktuell utställning

Clay Ketter och Michael Johansson
The Sultans of Salvage
17 februari – 15 april

I årets första utställning har vi fört samman konstnärerna Clay Ketter och Michael Johansson. I bådas konstnärskap kan man hitta återbruk som en gemensam nämnare. 

Clay Ketter använder sig av material från byggindustri och svenska hem, som sedan fritt fogas samman till konstverk. Ketter arbetar i en tradition med rötter i minimalismen, en konstform där konstnären försöker förhålla sig så objektiv som möjligt inför konstverket och inte lasta det med betydelser och innehåll. Ketters konstverk befinner sig mellan det igenkännliga och funktionella, men är i själva verket abstrakta skulpturer helt utan funktion.

Michael Johansson arbetar med tid. I hans installationer skapas möten mellan vardagliga, ofta uttjänta och omoderna kontorsmöbler och vitvaror som utmanar våra föreställningar om föremålen som finns runt om oss. Vi känner alla igen dessa ofta lite gråaktiga möbler och fascineras av att vardagliga ting kan vara så vackra när Johansson sätter samman dem i stora, inte sällan monumentala, skulpturinstallationer. Han bygger ihop en sorts tidsdokument av bruksföremål som normalt hamnar på soptippen när de slitits ut och ger dem en annan betydelse och dignitet. Kombinationen av föremål laddade med innehåll och inte sällan med en patina som vittnar om människans användning, ger nya associationer och läsningar.

Julia Åsberg
Stipendiat 2018
17 februari - 15 april

Juryns motivering:
Julia Åsbergs modeskapande visar ett samspel mellan identitet, kropp, genus, material, hantverk och social hållbarhet. Genom denna förhandling utforskar Julia Åsberg gränserna mellan mode, konst och kostym. Gällande normer rivs upp för att skapa nya sammanhang som berättar, ifrågasätter och speglar den komplexa samtiden vi lever i.

Julia Åsberg är en gränsöverskridande designer där hennes kläder blir konst. Konst har alltmer blivit ett utvidgat begrepp och det vill Kristinehamns konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum markera genom att utse Julia Åsberg till årets stipendiat.

Jag har skapat en kollektion som syftar till att kommunicera vår strävan efter ett själv genom andras identiteter istället för våra egna, säger Julia.

Stipendiaten utses av en jury bestående av representanter från Kristinehamns Konstmuseum och Vänföreningen Kristinehamns konstmuseum.

Öppettider

tisdag - fredag 

11.00 - 18.00

lördag - söndag samt helgdag    

11.00 - 16.00

Öppettider vid utställningsbyte

tisdag - fredag                         

11.00 - 16.00

När vi byter utställning har konstmuseets butik öppet, men utställningshallen är stängd. Under helgerna är både butiken och utställningshallen stängda.

Entréavgifter

Sommarutställning 5 maj - 16 september
Vuxen: 100 kr
Barn och unga upp till 18 år: gratis

Fri entré till museets övriga utställningar.

Läs mer på konstmuseets egen hemsida, www.kristinehamnskonstmuseum.com.