Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Mer värmländsk mat i skolan

Två kockar från Kristinehamns kommun, Anna Roos och Petra Johansson, deltar i ett värmländskt projekt vars syfte är att få in mer närproducerat i storkök.

Elva kommuner, och landstinget, deltar i matprojektet Närproducerat i storkök. Initiativet till projektet kommer från Karlstads kommun, där politikerna vill öka andelen närproducerad mat i skolorna. Alla värmländska kommuner bjöds in för att delta, och målet är mer värmländsk mat i skolan.

I Kristinehamns kommun har Anna och Petra valts ut som deltagare. De jobbar till vardags som kockar, Anna på Sannaparkens förskola och Petra på Stenstalidskolan. Båda två är mycket entusiastiska över projektet som startade tidigt i höstas och pågår under ett läsår. Deltagarna gör nu studiebesök hos över 20 värmländska matproducenter

– Vi ska själva ta ansvar för att kolla upp produkter, volymer och priser hos de producenter vi besöker, berättar Anna, och det var verkligen en AHA-upplevelse att se hur många faktorer som påverkar och hur svårt det faktiskt är att välja ut leverantörer som uppfyller alla krav.

Anna och Petra har hittills gjort fyra studiebesök och sett bland annat en boveteodling, äggproduktion och tillverkning av rapsolja. De har stora planer på att börja handla mer lokalt. Projektet ska också leda till en samling recept, med råvaror från lokala producenter och som funkar i skolkök. Och nästa gång gruppen träffas ska de laga mat tillsammans.

– Det är fantastiskt roligt att ha blivit utvald och få delta i det här projektet, det är så intressant och givande, säger Petra.