Match2job: Personlig matchning oerhört viktig

Projektet Match2Job som ska sätta fler nyanlända i arbete börjar redan på måndag.
"Företagen skriker efter personal, vi måste börja få in rätt person på rätt plats direkt. Sveriges välfärd hänger på det, säger Arbetsförmedlingens Josefin Gullbrand.

Det råder stor brist inom vissa yrken i Värmland. Undersköterskor och byggbranschen är mest utsatt, men även restaurangbranschen och andra serviceyrken. Vissa företag inom exempelvis bygg- och framställning väljer till och med att flytta sina företag utomlands för att kompetensen saknas i Sverige.

Stor resurs

- Vi måste använda den stora resurs vi har i de nyanlända. Rätt person ska vara på rätt plats, vi ska inte utbilda människor till arbetslöshet. Företagen måste blandas in mycket tidigare för att hitta rätt person. Därför är arbetsplatsförlagd utbildning, liknande systemet med lärlingar, jätteviktig, säger projektledare Berndt Jendrny.

- Vi måste hitta en metod som är hållbar här i Värmland i framtiden. Vi ska få utrymme att jobba med den här metodutvecklingen, fortsätter han.

Det här är projektet Match2Job

De befintliga strukturerna för en framgångsrik matchning finns redan.
- Vi avdelar folk på Arbetsförmedlingen och kommunen som jobbar med att växla upp befintliga arbetssätt, säger Berndt och kommunens integrationschef Karin Eriksson.

Jan Karlsson är kristinehamnsföretagare och tillika ordförande för Företagarna i Värmland:
- Förtetagarna ser att det finns en potenial. Det gäller att snabba upp valideringen, den kan ju inte ta hur lång tid som helst, säger Jan Karlsson.

• mån, 2017-10-16

Idag måndag 16 oktober startar ytterligare en Match2job-utbildning i Kristinehamn, denna med syfte att utbilda sjukvårdsbiträden.

• fre, 2017-08-25

Nu har det femte nummret av tidningen Vår kommun hamnat i brevlådorna. Här hittar du alla nummer som läsbara PDF-filer.

• ons, 2017-05-03

Kommunens ekonomi är fortsatt bra och vi har under flera år haft bättre resultat än budgeterat.