Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Match2job: Personlig matchning oerhört viktig

Projektet Match2Job som ska sätta fler nyanlända i arbete börjar redan på måndag.
"Företagen skriker efter personal, vi måste börja få in rätt person på rätt plats direkt. Sveriges välfärd hänger på det, säger Arbetsförmedlingens Josefin Gullbrand.

Det råder stor brist inom vissa yrken i Värmland. Undersköterskor och byggbranschen är mest utsatt, men även restaurangbranschen och andra serviceyrken. Vissa företag inom exempelvis bygg- och framställning väljer till och med att flytta sina företag utomlands för att kompetensen saknas i Sverige.

Stor resurs

- Vi måste använda den stora resurs vi har i de nyanlända. Rätt person ska vara på rätt plats, vi ska inte utbilda människor till arbetslöshet. Företagen måste blandas in mycket tidigare för att hitta rätt person. Därför är arbetsplatsförlagd utbildning, liknande systemet med lärlingar, jätteviktig, säger projektledare Berndt Jendrny.

- Vi måste hitta en metod som är hållbar här i Värmland i framtiden. Vi ska få utrymme att jobba med den här metodutvecklingen, fortsätter han.

Det här är projektet Match2Job

De befintliga strukturerna för en framgångsrik matchning finns redan.
- Vi avdelar folk på Arbetsförmedlingen och kommunen som jobbar med att växla upp befintliga arbetssätt, säger Berndt och kommunens integrationschef Karin Eriksson.

Jan Karlsson är kristinehamnsföretagare och tillika ordförande för Företagarna i Värmland:
- Förtetagarna ser att det finns en potenial. Det gäller att snabba upp valideringen, den kan ju inte ta hur lång tid som helst, säger Jan Karlsson.

Alla nyheter - Kommun & politik

 • tors, 2017-11-16

   

  Kommunen samordnar tillsammans med frivilliga ur civilsamhället för att ha en mötesplats för ungdomar under helgerna på Södra Torget från och med den 24 november till den 16 december. Kommunen ansvarar för att pumphuset (det gula runda huset på södra torget) bemannas tillsammans med grill där ideella nattvandrare kommer grilla och bjuda på kaffe.

 • mån, 2017-10-16

  Idag måndag 16 oktober startar ytterligare en Match2job-utbildning i Kristinehamn, denna med syfte att utbilda sjukvårdsbiträden.

 • tis, 2017-09-19

  Idag, tisdagen den 19 september, meddelade kommunalråd Louise Hamilton (MP) att hon går i pension från och med den 1 november 2017.

 • mån, 2017-08-28

  Under lördagsförmiddagen den 26 augusti utnämndes Kristinehamns kommuns nya ambassadör. "Hur en mindre stad blir attraktiv för företag är en fråga som ligger mig varmt om hjärtat", säger Industrivärdens VD Helena Stjernholm.

 • fre, 2017-08-25

  Nu har det femte nummret av tidningen Vår kommun hamnat i brevlådorna. Här hittar du alla nummer som läsbara PDF-filer. 

 • ons, 2017-05-03

  Kommunens ekonomi är fortsatt bra och vi har under flera år haft bättre resultat än budgeterat.