Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Matavfallsinsamlingen en succé

Det har varit en succéartad start för insamlingen av matavfall i Kristinehamns kommun. Abonnenterna i försöksområdet Djurgården-Fältet sorterar i snitt ut 4,2 kilo matrester varje vecka.

 

I november 2012 började Kristinehamns kommun utsortering av matavfall i försöksområdet Djurgården-Fältet. Efter att ha sammanställt erfarenheterna från de första tre månaderna som gått av försöket kan vi konstatera att abonnenterna och kommunen tillsammans lyckats jättebra.

- Vi har haft positiva abonnenter och starten har gått mycket smidigt tack vare detta. Insamlingsmängderna har också varit bra. Varje hushåll sorterar ut lika mycket som en full matkasse varje vecka och kastar det i det bruna matavfallskärlet, säger Jan Mattsson, projektledare.

Samtidigt kan det noteras en minskning av den totala mängden sopor som körs iväg med sopbil från försöksområdet. Mängden sopor som hämtas i försöksområdet har minskat med 3,5 ton per månad.

- Minskningen beror troligen på att invånarna blivit ännu bättre på att sortera ut förpackningar och tidningar och lämnar dem till en återvinningsstation eller till återvinningscentralen, säger Jan Mattsson.

Utsorteringen av matavfall i siffror

 • 79 % av villahushållen i försöksområdet har utsortering av matavfall.

 • Varje hushåll som deltar i projektet sorterar ut 4,2 kg matrester/vecka – lika mycket som en full matkasse.

 • Mängden sopor som hämtas i försöksområdet har sedan starten i november minskat med 3,5 ton per månad. Det motsvarar nästan ett sopbilslass varje månad.

 • Av det avfall som körs iväg är 37 % utsorterat matavfall och 63 % brännbart. Detta kan jämföras med en plockanalys som gjordes av soporna 2009, då det visade sig finnas ca 45 % matavfall i de då blandade soporna. Att det nu är 37 % matavfall som sorteras ut, innebär att vi bara har 8 %-enheter kvar till en fullständig utsortering av matavfall.

 

Alla nyheter - Boende & miljö

 • mån, 2014-12-22

  En vattenläckan har upptäcks på Högåsgatan, mellan Nolbygatan och Mariebergsvägen. Arbete pågår och vi hoppas bli klara senare under eftermiddagen eller senast i morgon förmiddag.

  Under arbets gång är Högåsgatan avstängd för all trafik, och busshållsplatsen är flyttad till Mariebergsvägen.

  Vid frågor vänligen kontakta Kund- Marknad på tele 0550-881 09.

   

 • tors, 2014-12-18

  Vi på Kristinehamns kommun önskar er alla en riktigt fin och säker jul och nyårshelg. Här får du tips för att fira jul och nyår säkert från brand och skador.

 • tors, 2014-12-18

  Tekniska nämnden har beslutat att sänka hastigheten på Karlstadsvägen från 70 km/h till 50 km/h med anledning av att boende i området upplever höga ljudnivåer från Karlstadsvägen.

 • tis, 2014-12-16

  Från och med måndag den 15/12 utökas busstrafiken till Picasso och du kan med linje 65 ta dig ända fram, dagligen - året runt. 
   

 • fre, 2014-12-12

  EU har tagit fram nya regler för hur livsmedel ska märkas som gäller från och med 13 december 2014. De nya reglerna berör alla livsmedelsföretag som tillverkar eller märker livsmedel som säljs till enskilda konsumenter och till storhushåll.

 • tis, 2014-12-02

  Kristinehamns mest kända träd, popplarna Adam och Eva vid Stadshotellet, mår dåligt. Förra årets försök att rädda träden genom att kraftigt beskära kronorna har visat sig otillräckligt.

 • mån, 2014-12-01

  Även om det inte är minusgrader idag så kan kylan infinna sig när som helst. Det innebär för dig som eldar i braskamin eller liknande att du bör tänka på dina grannar och allas vår miljö lite extra.

 • lör, 2014-11-22

  Under skyfallet i augusti spolades vägtrumman vid Lagmansgatan bort och i fredags sattes den nya vägtrumman på plats.

 • ons, 2014-11-19

  Jordbruksverket har som förebyggande åtgärd beslutat att höja skyddsnivån mot fågelinfluensa H5N8 för fjäderfä i Sverige. Höjningen av skyddsnivån innebär bland annat att fjäderfä ska hållas inomhus.

 • tis, 2014-11-11

  Vi får in många frågor angående felanmälan av gatubelysningen i Kristinehamn. Det är Kristinehamns Energi som ansvarar för gatubelysningen och felanmälan kan göras via kommunens felanmälan eller direkt till Kristinehamns Energi.