Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll

Matavfallsinsamlingen en succé

Det har varit en succéartad start för insamlingen av matavfall i Kristinehamns kommun. Abonnenterna i försöksområdet Djurgården-Fältet sorterar i snitt ut 4,2 kilo matrester varje vecka.

 

I november 2012 började Kristinehamns kommun utsortering av matavfall i försöksområdet Djurgården-Fältet. Efter att ha sammanställt erfarenheterna från de första tre månaderna som gått av försöket kan vi konstatera att abonnenterna och kommunen tillsammans lyckats jättebra.

- Vi har haft positiva abonnenter och starten har gått mycket smidigt tack vare detta. Insamlingsmängderna har också varit bra. Varje hushåll sorterar ut lika mycket som en full matkasse varje vecka och kastar det i det bruna matavfallskärlet, säger Jan Mattsson, projektledare.

Samtidigt kan det noteras en minskning av den totala mängden sopor som körs iväg med sopbil från försöksområdet. Mängden sopor som hämtas i försöksområdet har minskat med 3,5 ton per månad.

- Minskningen beror troligen på att invånarna blivit ännu bättre på att sortera ut förpackningar och tidningar och lämnar dem till en återvinningsstation eller till återvinningscentralen, säger Jan Mattsson.

Utsorteringen av matavfall i siffror

 • 79 % av villahushållen i försöksområdet har utsortering av matavfall.

 • Varje hushåll som deltar i projektet sorterar ut 4,2 kg matrester/vecka – lika mycket som en full matkasse.

 • Mängden sopor som hämtas i försöksområdet har sedan starten i november minskat med 3,5 ton per månad. Det motsvarar nästan ett sopbilslass varje månad.

 • Av det avfall som körs iväg är 37 % utsorterat matavfall och 63 % brännbart. Detta kan jämföras med en plockanalys som gjordes av soporna 2009, då det visade sig finnas ca 45 % matavfall i de då blandade soporna. Att det nu är 37 % matavfall som sorteras ut, innebär att vi bara har 8 %-enheter kvar till en fullständig utsortering av matavfall.

 

Alla nyheter - Boende & miljö

 • tors, 2016-06-23

   

  Nu är det tider för grillkvällar och pickninckkorgar. Det sprids sköna dofter från både trädgårdar och mysiga samlingsplatser runt omkring i kommunen. Samtidigt som du njuter av din lunch eller middag så tänk även på hygienen vid hanteringen av din mat.

 • tis, 2016-06-21

  Kristinehamns kommun i samarbete med
  föreningarna i kommunen bjuder in till gratis sommarlovsaktiviteter för alla mellan 6 och 15 år.
  Kontakta respektive förening för mer
  information och anmälan!

 • tors, 2016-06-16

  Kom ihåg att klippa din häck och övriga växter intill gator och gångbanor

 • tors, 2016-06-09

  Norra delen av Kungsgatan, mellan Norra Staketgatan och Norra Torget, har renoverats för att göra den delen av centrum mer attraktiv. Den 9 juni invigdes gatan av tekniska nämndens ordförande Krister Nyström (S) och vice ordförande Mats Hahne (M) tillsammans med några av näringsidkarna på gatan.

 • fre, 2016-06-03

  I september får alla boende som berörs av namnbytena i Vålösundet ett utskick med den nya adressen. Som boende behöver man inte göra något för att postgången ska fungera, det går automatiskt genom att kommunen uppger de nya adresserna till Lantmäteriets register.

 • fre, 2016-06-03

  Den 2 juni invigdes Björneborgs återvinningscentral av barn från förskoleklass samt årskurs 1 vid Björneborgsskolan tillsammans med tekniska nämndens ordförande Krister Nyström (S) och Mats Hahne (M). Bandhållare var Nils Eléhn samt Emil Gullberg vid renhållningsavdelningen.

 • tors, 2016-06-02

  Äntligen var det dags för invigning av Skymningens badplats som fräschats upp med ny brygga, omklädningsrum, soldäck och takterass. Tekniska nämndens ordförande Krister Nyström (S) och vice ordförande Mats Hahne (M) klippte band och tog sig sedan ett svalkande dopp

 • fre, 2016-04-22

  Nu kan du som bilist med en smartphone köpa parkeringskort i Kristinehamn via appen e-PARK. Appen kan även användas för köp av enstaka parkeringsbiljett.

 • mån, 2016-04-18

  För att ytterligare minska den mängd osorterat avfall som idag hamnar på deponi och istället kunna utnyttja avfallet som en resurs, införs nu ytterligare sorteringsmöjligheter vid kommunens återvinningscentraler.

 • tors, 2016-04-14

  I tjänsten ingår ett 370 liters grönt plastkärl med hjul och tömning varannan vecka från maj till oktober. I kärlet läggs trädgårdsavfall såsom gräsklipp, löv, mindre grenar och växter.