Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Bild på trolsk höstdimma över Bergsjön.
Trolsk stämning vid Bergsjön.
Trolsk stämning vid Bergsjön.
Bild på människor som plockar svamp i skogarna kring Bergsjö.
Svampplockning i skogarna kring Bergsjö.
Svampplockning i skogarna kring Bergsjö.
Bild på midsommarfirande runt en midsommarstång.
Midsommarfirande vid Bergsjö bygdegård.
Midsommarfirande vid Bergsjö bygdegård.

Bergsjö

Ca 15 kilometer norr om Kristinehamn efter riksväg 26 ligger den gamla och kulturhistoriska bygden Bergsjö. Det var här som en av Sveriges äldsta kanaler anlades - Norsbäckens kanal färdigställdes 1640 och blev tillsammans med Sveriges äldsta järnväg (klar 1850) viktiga transportleder av järnmalm ner till Bro, nuvarande Kristinehamn.

Bergsjö är idag ett område med modernt jordbruk, skogsbruk och ett antal andra entreprenörer såsom grävbolag, rörmokeri, handelsträdgård och ett bageri med kaffeservering på östra sidan av Hyttsjön.

I och omkring Bergsjö finns ett antal fina sjöar, djupa skogar och mycket rik flora och fauna. Den nya vandringsleden, Järnleden, börjar i Kristinehamn och slutar vid Arvidstorp och kommer att fortsätta längs västra sidan av Bergsjön. Bergsjön förser också Kristinehamn med dricksvatten.

Hjärtat och samlingspunkten i området är Bergsjö Bygdegård, naturskönt belägen på en kulle med utsikt över Bergsjön. I den före detta skolan arrangeras kafèkvällar, ofta med underhållning, grillkvällar, Valborgs- och midsommarfirande och i slutet av juli en stor loppmarknad. Höst- och julmarknad ordnas i oktober och på vintern en pimpeltävling. Alla utomhusaktiviteter har blivit riktiga folkfester som drar besökare från när och fjärran. Bergsjö Bygdegård är också utrustat med en hjärtstartare.