Gå till navigation - Gå till subnavigering - Gå till innehåll
Bild på dammen i Bäckhammar.
Det lilla samhället Bäckhammar ligger ett par mil söder om Kristinehamn.
Bild på handel på Bäckhammarsdagen.
Full fart på kommersen under den årliga Bäckhammarsdagen.

Bäckhammar

Samhället Bäckhammar, ett par mil söder om Kristinehamn, har byggts upp runt ett bruk med ursprung från 1600-talet. Idag är detta bruk (Nordic Paper)  en av världens äldsta verksamma producenter av oblekt sulfatmassa.

Boende & utbud

Att leva och bo i Bäckhammarsbygden är rekreation, framför allt med tanke på närheten till naturen. Vill man ta en skön skogspromenad är det fem minuters promenad till skogen. Sommartid kan man även cykla många skogsvägar. För motionären finns elljusspår som även passar för skidturen vintertid. 

Runt om Bäckhammar finns byarna Blaxmo, Jonsbol, Krontorp, Långerud, Persbol och Torpa.

Tre boendeformer finns: egen villa, hyra villa samt hyresbostäder, till exempel radhus med egen uteplats.

Sedan några år tillbaka arbetar man aktivt med grannsamverkan tillsammans med Trygghetscenter i Karlstad, vilket gjort att tryggheten ökat.

Mitt i Bäckhammar ligger lanthandeln, som förutom dagligvarusortiment är ombud för bland annat Posten, Systembolaget, DHL, Apoteket och Svenska Spel samt säljer fiskekort. I lanthandeln ordnas även pubkvällar.

Vård, skola & omsorg

I Bäckhammar finns barnomsorg på förskolan Pennlådan, här finns även fritidshem. När barnen börjar skolan fortsätter de på Djurgårdsskolan inne i Kristinehamn.

I Bäckhammar finns också äldreomsorg i form av det särskilda boendet (äldreboendet) Öståsgården, som ligger i vacker miljö med närhet till skogen. 

Föreningsliv & fritid

I Bäckhammar finns ett flertal föreningar, inom både sport och andra aktiviteter, till exempel fiskeföreningen. Bäckhammars bygderåd arbetar för att bygden ska vara trivsam att bo och leva i, och samordnar till exempel tipspromenader under vår och höst samt den årliga Bäckhammarsdagen (augusti/september) med loppis, hantverk, fotbollstävling med mera.

Under 2012 provade bygderådet att öppna Bäckhammarstugan (fd pizzerian) med bland annat servering och loppis, vilket föll väl ut och lockade många besökare.

Bokbussen stannar i Bäckhammar.

Entreprenörsskap & företagande

Största arbetsgivaren i Bäckhammar är pappersbruket Nordic Paper.

Runt om i Bäckhammarsbygden finns flera företag, inom bland annat husbilar, handelsträdgård, lanthandel med mera. Bygderådet arbetar för att flera företag ska etablera sig i Bäckhammar med omnejd.

Lokal servicepunkt - en mötesplats nära dig

Bäckhammars servicepunkt hittar du på ortens lanthandel. Hit kan du komma för att träffas över en Fairtrade-fika, göra dina ärenden över nätet med fritt Wi-Fi, ta del av information eller lämna tillbaka låneböcker. Här finns även en förslagslåda där du kan lämna synpunkter och förslag om servicepunkten. Tillsammans med all den övriga service butiken erbjuder är den ett viktigt nav för er boende och besökare. Utgångspunkten är en bibehållen och utökad service på landsbygden och dess ort. Innehavaren av servicepunkten finns här för att hjälpa dig.